vrijdag 7 februari 2020

GroeneHartstocht Gouda

GroeneHartstocht Gouda

Gouda Kaas, stad en land, ontdek waar de Goudse Kaas gemaakt wordt

21,8km
34%onverhard wandelen
Startpunt: Markt 1, Gouda
NS bereikbaar: NS Gouda op 750meter vanaf startpunt, NS Gouda-Goverwelle op 750meter vanaf de route

Parkeren: Betaald parkeren in/rond binnenstad, vrij parkeren nabij Gouda-Goverwelle

Wij starten deze wandeling op de kaasmarkt van Gouda. Van begin April tot eind Augustus  wordt hier wekelijks op donderdag de traditionele kaasmarkt. Net als vroeger doen de boeren en handelaren handjeklap om de beste kazen. Naast de wereldberoemde kaas, kunt u genieten van kramen gevuld met streekproducten. Aan de markt treft u de Goudse Waag, de benedenverdieping werd vroeger gebruikt om o.a. kazen te wegen. Tegenwoordig is de Goudse Waag ingericht als Kaas- en Ambachtenmuseum. 


Korenmolen 's Slot
Hier wordt verteld over de geschiedenis van kaas, de producten die hier werden gewogen en verhandeld en hoe kaas gemaakt wordt. Tevens is op de begane grond de museumwinkel en VVV Gouda gevestigd. Inde museumwinkel vindt u heerlijke Hollandse kazen, kaasgerelateerde artikelen en oud-Hollandse souvenirs die een herinnering zullen zijn aan uw bezoek aan Gouda Kaasstad.

Via de Markt lopen wij naar de Sint Jan, deze kerk staat bekend om de Goudse glazen. De Goudse glazen zijn de gebrandschilderde glas-in-loodramen en dateren uit de 16e eeuw. Vooral met zonnig weer zal u zich verbazen over het kleurrijke glas.

Na een korte wandeling door de historische binnenstad komen als snel in het Houtmanplantsoen. Hier passeren wij Korenmolen 't Slot. De molen is in 1832 gebouwd als vervanging van een eerdere achtkante stellingmolen die in 1831 door brand werd verwoest. Het is de derde molen op de plaats waar het kasteel van de Heeren van Ter Gouw ooit stond.
Grutto kuiken in lang gras
Foto: St. Weideleven

We verlaten het centrum van Gouda langs drukke weg. Snel komen we aan de overkant van de Hollandse Ijssel, daar wacht ons een verassend paadje naar de ijsseldijk toe. Bovenop de Ijsseldijk heeft u prachtig uitzicht over het kavelpatroon met langgerekte weilanden, met de vele sloten. Na een klein stuk over de dijk dalen we af richting het weiland. De koeien staan ons daar al op te wachten.
Steinse tiendweg

De route vervolgt zicht over een rustige tiendweg. Deze weg is alleen voor bestemmingsverkeer en wij komen geen auto tegen. Omringt door de groene weilanden worden we overvallen door de rust die hier heerst . De stilte wordt alleen onderbroken door de vele weidevogels, als grutto, kievit en tureluur. De route vervolgt zich over een houtkade naar 't Beijersche. Dit buurtschap is mogelijk vernoemd naar Jacoba van Beieren (Gravin van Holland) die naast haar kasteel in Gouda, in het Beijersche een jachthut bezat. Het waarheidsgehalte hiervan is echter twijfelachtig. Onderweg komen we langs Kaasboerderij 't beijersche.
Natuurgebied Bilwijk
We volgen een houtkade richting Haastrecht. via Bilwijk komen we in de Overtuin. Dit park hoort bij het herenhuis aan de overzijde van de provinciale weg,  waarin tegenwoordig het Museum Paulina Bisdom van Vliet gevestigd is. Het museum herbergt bezittingen die de familie heeft opgebouwd sinds 1685 toen Adriaan Bisdom zich - als notaris - in Haastrecht vestigde. Hij kocht in 1698 een huis dat op de plaats stond van het huidige museum. De inrichting van het museum stamt overigens grotendeels uit de tweede helft van de negentiende eeuw.De collectie die wordt tentoongesteld bestaat uit aardewerk en
Chinees en Japans porselein, antieke meubelen en klokken, zilverwerk en kristal, familieportretten en familiewapens. Bijzonder zijn de kostuums die in de kostuumkamer worden tentoongesteld. 


Kaasboerderij de Twee Hoeven
Wij lopen verder en op de hoek komen we het stadhuis van Haastrecht tegen, na de brug gaan we verder over een historisch jaagpad langs de Hollandse ijssel en snel daarna komen we bankje tegen. Daar wordt u uitgenodigd om over de weilanden naar kaasboerderij De Twee Hoeven te lopen. In 2017 is de kaas van Kaasboerderij de Twee Hoeven bekroond als lekkerste boerenkaas. U kunt zelf ook hier van genieten, de kaaswinkel is open op maandag, woensdag, vrijdag en zaterdag. Via een betonpad door de weilanden, bereiken we weer een tiendweg die ons via een het Goudse Hout terug zal brengen naar de markt van Gouda.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Rondwandelingen Groenehartpad

Veel mensen dromen ervan om ooit een lange pelgrimstocht te maken. Om dat te kunnen doen is wel wat training nodig. Het begint met een rondw...