vrijdag 7 februari 2020

GroeneHartstocht Woerden

GroeneHartstocht Woerden

Deze wandeltocht laat u het Groene Hart nabij Woerden zien.

21.3 km (broedseizoenroute 18.4 km)
54% onverhard wandelen
Startpunt: Stationsplein (noord) Woerden
Parkeren: Vrij parkeren aan zuidzijde station.
Bijzonderheden: Tijdens het broedseizoen van weidevogels (15 maart tot 1 juli) is een gedeelte van de route niet toegankelijk,  u volgt een aangepaste route.

De route volgt deels het netwerk van wandelknooppunten (Wkp) en op de route moet u gebruik maken van een veilig maar ook avontuurlijk pontje.Omlopen is ook mogelijk.
De digitale route: https://www.routeyou.com/nl-nl/route/view/5978157/hikingroute/woerden

Vandaag loop ik GroeneHartstocht #Woerden, de route start bij het station. Vanwege de COVID-19 regels zijn we met de auto en parkeer hem aan de zuidzijde. Via het fietserstunneltje bereik ik de noordzijde(wkp87), bij het watertappunt vul ik mijn fles nog wat bij, want het wordt een warme wandeling.

We gaan op pad bij de brug over de Oude Rijn krijgen een mooi doorkijkje op de kerk en het Kasteel van Woerden. Op de terugweg gaan we zelf nog even de stad bekijken. Voor de brug gaan we gelijk naar rechts(wkp89) een smalpaadje direct langs het water van de Oude Rijn. We merken hier niet dat we binnenin de stad lopen, je hoort hier de vogels er is veel groen een mooi pad.

Hier op de zuidoever van de Oude Rijn was de meest noordelijke grens van het Romeinse Rijk: Limes. Aan de overkant van het water waren de Germanen de baas. Langs de Rijn lieten de Romeinen op regelmatige afstand van elkaar wachtposten en legerkampen bouwen om hun gebied te verdedigen tegen vijandelijke invallen uit het noorden. Ook in Woerden bouwen de Romeinen een fort. Resten van dit fort bevinden zich onder het Kerkplein en Hoochwoert. Het heet castellum Laurium en wordt vermeld op de zogenaamde Peutingerkaart. Dit is een oude Romeinse ‘reiskaart’ uit de derde eeuw na Christus.

We blijven het pad langs de Oude Rijn volgen en zien aan de overkant al een glimp van het polderland. (wkp 43 & 74)
In de tijd van de Romeinen en daarna werd bijna alles over water vervoerd omdat het moerassige land nog onontgonnen was en nauwelijks begaanbaar. Het pad waar we nu op lopen is een jaagpad. Bij het gebrek aan wind of tegen de stroom in werden de schepen voortgetrokken(jagen). Het ‘jagen’ gebeurde met een lang touw aan het schip en voortgetrokken voor een paard of menskracht vanaf het jaagpad.

Inmiddels is het asfalt pad verandert in een leempad en lopen we het binnengebied in. We zien de typische blauwe luchten met grote stapelwolken en de zon. Bij de fietsbrug steken we de Rijn over (geenWkp) Vanaf de brug hebben we een mooi uitzicht. Na het fietspad en rustige polderweggetjes met alleen bestemmingsverkeer komen we bij het ‘kleine houtdijkerpad’ een klompenpad door boerenland.(wkp 75) 

Een grutto en tureluur komen ons begroeten, een haas zet het op een lopen als we te dichtbij komen en een koppel zwanen met jongen waarschuwen ons niet dichterbij te komen. We lopen over een recent gemaaid grasland, rechts ernaast zijn stukken grasland die nog ongemaaid zijn. De weidevogels lijken daar vandaan te komen. Verderop zien we nog een koppel koeien en wat jongvee staan. Ja, dit is het #GroeneHart waar we van houden. 

We lopen genietend verder door de polder en bereiken de ‘Hollandse Kade’(wkp 83) en gaar daar naar rechts 
Deze houtkade is de grens van de ontginning vanaf de oude rijn. Aan de andere kant van de kade is het land ontgonnen vanaf het gehucht Teckop. De naam is waarschijnlijk afgeleid van Taeke's Cope. De overeenkomst of contract om een gebied te mogen ontginnen is een cope. Die werd in opdracht van de Utrechtse bisschop door een leenman ‘Taeke’ werd uitgevoerd. De Hollandse kade is nu een fietspad midden door de polders heen. Niet veel verder slaan we linksaf (wkp 72) nog een pad over boerenland en bereiken we Teckop. (wkp52) 

Via een polderweg met boerderijen met de namen genoemd naar de seizoenen ‘de winter’ en ‘ de lente’ bereiken we de rotonde die we oversteken (wkp 50). In de verte zien we de kerk van Kanis. Dit is het oortjespad, vroeger was dit een Kerkepad van Kockengen naar de katholieke kerk in Kanis. Kerkgangers moesten hier een ‘oortje’ betalen om van dit pad gebruik te maken. Een oortje was een koperen geldstuk ter waarde van twee duiten en vier stuivers (1,25 cent

Onze rustpauze is in zicht. Via de parkeerplaats Oortjespad aan de rechterkant lopen we langs de plas over de vlonder richting Buitenplaats Kameryck. Daar nemen we plaats op het terras van restaurant ‘t Ryck met uitzicht over de waterplas.

Na de rustpauze vervolgen we de weg langs de kinderboerderij (wkp 54)en via een ommetje door een weiland komen aan de de Van Teijlingenweg (wkp 60), hier gaan we naar links. Op de hoek van het oortjespad komen we boerderijcamping ‘t oortjeshek tegen, een prima plek om te kamperen. Hier ligt een fietsbrug over de kamerikse wetering, die gaan wij over en wandelen richting de kerk

Hier is het even goed opletten, door bouwwerkzaamheden is het wat onduidelijk! Bij wkp 70 volgen wij de pijlen naar wkp 71. De weg van betonnen rijplaten volgen we, bij de oprijlaan slaan we rechtsaf naar de boerderij. Het pad komt uit in het weiland rechts van de boerderij. Op het moment dat wij er zijn staat het vol met nieuwsgierige koeien die even komen kijken wat we komen doen.

Rustig lopen we verder en volgen de pijlen alsmaar rechtdoor, tot we bij de dijk komen van de grecht (wkp 71). Het hek over en klauteren naar boven op de dijk, dit is al gauw 3 meter hoogteverschil. Bovenop de dijk naar links en die volgen een heel stuk.
Onderweg slingert de grecht door het landschap en komen in de leegte van de polder 1 huis tegen. De bewoners doen al het vervoer met de boot omdat er geen verharde wegen naar toe liggen. 

In de grecht liggen diverse grote en kleine eilanden, het zijn de Kamerikse Nessen.
Een ‘nes’ is oud woord dat vroeger veel gebruikt werd voor een landtong in een rivier. De Kamerikse Nessen is een natuurgebied van Natuurmonumenten met hooiland, rietland en moerasbos.

Woerden komt alweer in zicht met 2 kerktoren, de molen en een hoge schoorsteen van de Pannebakkerijen, de huidige dakpannenfabriek. BijWkp 2,  de 1e houten trap gaan we naar beneden en gaan door het klaphek aan de linkerkant, dit pad lopen tot bij het hek naar Poldersport de Boerinn (wkp 24). Bij de Boerinn is mogelijk om wat te drinken en er staat een watertappunt, wij gaan hier naar rechts richting Woerden. 

We komen bij een pontje, het ziet er wat gammel uit. Maar als je middenop het pontje gaat staan valt eigenlijk reuze mee (wkp 27). We volgen nu de bordjes van klompenpad gravensloot (wkp 28)terug naar het station. (wkp 21, 46, 89, 87)

Hoogstam fruitboomgaarden








Kaasmarkt Woerden
Jaagpad langs Oude Rijn







Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Rondwandelingen Groenehartpad

Veel mensen dromen ervan om ooit een lange pelgrimstocht te maken. Om dat te kunnen doen is wel wat training nodig. Het begint met een rondw...