zondag 9 februari 2020

Boven Merwede

Oude NS wandeling Boven Merwede

In de loop van de jaren zijn er NS-wandeltochten bijgekomen, maar ook (geruisloos) verdwenen. Een regelmaat die niet altijd afgedwongen werd door de asfaltering van het landschap. De afgedankte wandelingen zijn vaak nog prima te lopen.

Afstand:  12,3 km
72% onverhard wandelen 
Startpunt: NS-station Gorinchem
OV-bereikbaar: Ja, trein, bushalte
Parkeren: Ja

https://www.routeyou.com/nl-nl/route/view/6853963/wandelroute/boven-merwede

Beschrijving van de wandeltocht: Bij het verlaten van het station gaat u rechtsaf langs het busstation en een aantal hoge gebouwen. Bij een zebrapad steekt u over en vervolgt uw weg in de richting van een rotonde. Op de rotonde rechtdoor.

Foto: Stijn Philps
Na 25 meter, voor gebouw DeliHome, rechtdoor, een klinkerweg in, later halfverhard. Wanneer deze weg naar rechts buigt, gaat u rechtdoor een grasdijk op, passeert een hek en loopt nu pal langs het Kanaal van Steenenhoek. U gaat onder een autosnelweg door en komt na 2 kilometer uit bij de Schelluinse brug. Hier linksaf het Kanaal over. Na 50 meter bij Y-373 rechtsaf, het fietspad aan de overzijde. Weer 50 meter verder linksaf een trapje af en rechtdoor het natuurreservaat Avelingen betreden. 

foto: Rutger Burgers
Na 300 meter stomp naar rechts een weiland oversteken tot bij de BovenMerwede. Hier rechts aanhouden, een breed graspad langs de rivier. Na 250 meter komt er van rechts een halfverharde weg bij. U passeert twee picknickbanken en komt uit bij een klaphek. Dit klaphek passeren en uw weg stomp naar rechts over een grasdijkje vervolgen. U houdt steeds een sloot aan uw linkerhand. Later loopt de dijk tussen twee sloten in. U passeert weer een klaphekje. Hierna maakt de dijk een links-rechtse slinger en komt na een bocht naar links, via een derde klaphekje, uit op een dijk. Hier gaat u linksaf en volgt het fietspad onder aan de dijk. Na 150 meter via een taludweg de dijk oplopen en oversteken. Bij de brievenbus van nummer 22 twee trappen aflopen en rechtdoor een halfverharde Tiendweg volgen. Na 600 meter kruist u een asfaltweg en na ruim een kilometer passeert u het bord 'Boven-Hardinxveld'. Hier gaat de weg over in een asfaltweg en kunt u gebruik maken van het voetpad aan de linkerzijde. 

foto: Rutger Burgers
Aan het einde rechtsaf, Koningin Wilhelminalaan. Na 300 meter verlaat u de bebouwde kom van Boven-Hardinxveld en vervolgt het voetpad aan de linkerkant van de weg. Via de Huibjesbrug steekt u het Kanaal van Steenenhoek weer over en kort daarna de A15. U blijft het voetpad volgen tot aan een spoorwegovergang. Hier rechtsaf, richting Giessenburg, Neerpolderseweg. Waar de brede sloot aan uw rechterhand ophoudt linksaf, een grindpad langs huisnummer 112.

U passeert een klaphek en volgt een grasdijk door een volkstuingebied. Na 800 meter komt u via een tweede klaphek uit op een weilandje. Dit recht oversteken; 200 meter verder over een hek klimmen en rechtdoor, een voetpad achter een aantal woonhuizen. Bij een coniferenhaag maakt dit pad een bocht naar links en komt uit op een asfaltweg waar u rechtsaf gaat. Na 200 meter niet linksaf , maar rechtdoor  en direct daarna rechts een graspad over een dijkje. Later parallel aan een spoorweg en bij de weg, spoorovergang oversteken en direct rechtsaf het voetpad aan de overzijde volgen. Na 200 meter bereikt u station Hardinxveld-Giessendam. 

1. Als U de stad Gorinchem wilt bezoeken, gaat u op de rotonde linksaf. Tweebruggen passeren en de stad inlopen.
2. Natuurreservaat de Avelingen is een klein stukje Biesbosch aan de Merwede. De Avelingen zijn ontstaan, toen na een grote dijkdoorbraak in 1595 de rivierdijk landinwaarts werd verplaatst om de rivier meer ruimte te geven. Het is een buitendijks gebied langs de Merwede met dijkbermen, hooilanden, rietlanden, grienden en open water. De graslanden zijn rijk aan bloemen en weidevogels. De grienden die dit gebied vroeger vrijwel geheel bedekten, maken nu minder dan de helft van het reservaat uit. Veel grienden zijn nu doorgeschoten en bieden als verwilderde wilgenbossen onderdak aan bijvoorbeeld de buizerd en reiger.
3. In Zuid-Holland zijn de tiendwegen nog in grote getale te vinden. Het is niet altijd duidelijk wat nu de oorsprong van deze tiendwegen is geweest. Vaak wordt beweerd dat ze dienden voor het vervoer van het verplichte tiende deel van de landopbrengst naar de landsheer. Maar evengoed hadden ze regelmatig een functie als kwelkade om het kwelwater tegen te gaan dat onder de rivierdijken (in dit geval van de Merwede) doorkwam en in het achterliggende land voor overlast zorgde.
Museum Koperen knop
4. Te midden van rechte sloten en weteringen valt een voormalig veenstroompje als de Giessen op door zijn natuurlijke, kronkelige verloop. Het stamt uit de periode dat de Alblasserwaard nog één groot veenmoeras was. De kavels van de boerderijen liggen min of meer dwars op de stroom, waaraan je kunt zien dat de Giessen fungeerde als ontginningsbasis. 
5. Langs het riviertje de Giessen is een mooie boerderij Museum 'De Koperen Knop' gevestigd. Dit streekmuseum geeft een goed beeld van het dagelijkse leven en het boerenbedrijf van vroeger in de Alblasserwaard. Achter het museum bevindt zich een tuin, waar diverse kleinschalige elementen van de natuurlijke historie van de Alblasserwaard te zien zijn. Indien u het museum wilt bezoeken, gaat u vóór het station rechtsaf het spoor over en houdt direct daarna rechts aan, Binnendams. Na 500 meter vindt u het museum aan de linkerkant van de weg op nummer 6 (open dinsdag tot en met zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur

Tekst: wandelzoekpagina.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Rondwandelingen Groenehartpad

Veel mensen dromen ervan om ooit een lange pelgrimstocht te maken. Om dat te kunnen doen is wel wat training nodig. Het begint met een rondw...