vrijdag 7 februari 2020

GroeneHartstocht Oudewater

GroeneHartstocht Oudewater

Een zwerftocht dwars door weilanden rondom Historisch Oudewater

19.4 km
Startpunt: Markt Oudewater nabij de Heksenwaag
Bushalte Molenwal Oudewater: Streekbus 107 vanaf NS Gouda: 22 minuten. Vanaf NS Utrecht Centraal: 35 minuten
Parkeren: Vrij parkeren in de stad, nabij het startpunt: Oude Huijgensteeg
https://www.routeyou.com/nl-nl/route/view/5768917/wandelroute/zwerftocht-oudewater

Heksenwaag
We starten deze rondwandeling in Oudewater, in dit stadje zijn veel historische gevels behouden gebleven. Op het centrale plein vinden we de Heksenwaag, hier werd van de 16de tot in de 18de eeuw personen gewogen die van hekserij werden beschuldigd. We verlaten Oudewater door een stukje langs de Hollandse IJssel te lopen, waarna de we de weg oversteken en over een tiendweg  midden door een uitgestrekte polder lopen. Dit een prachtig pad waar enorm veel rust en ruimte is. Hier en daar staan de koeien rustig wat gras te eten,  in de langgerekte sloten drijft een stel knobbelzwanen. In het voorjaar zijn hier nog vele weidevogels zien en horen.


Tiendweg
Na een aantal kilometers genieten steken we de Hollandse Ijssel over bij Hekendorp. In 1787 kregen het dorp  en Goejanverwellesluis een plaats in de nationale geschiedenisboekje toen prinses Wilhelmina van Pruisen, de vrouw van stadhouder Willem V, door patriotsgezinde tegenstanders van het Oranjehuis enkele uren werd vastgehouden: de beroemde “aanhouding te Goejanverwellesluis”.
De werd opengezet om het land tussen de Enkele en Dubbele Wiericke onder water te zetten als onderdeel van de Oude Hollandse Waterlinie.De Goejanverwellesluis is een onderdeel van de Oud-Hollandse waterlinie. De sluis werd opengezet om het land tussen de Enkele en Dubbele Wiericke onder water te zetten en dat verhinderde de vijand die niet verder kon.

St. Michaelskerk
We lopen langs de dubbele Wiercike en passeren het gehucht Hogebrug. Snel daarna lopen we over een Houtkade midden in het polderland op de grens van Utrecht en Zuid-Holland.. Alleen te voet is dit pad te bereiken. Veel vogels en dieren profiteren van deze rust. In het voorjaar zijn hier vele kievitten, grutto's en andere weidevogels te zien.
Na de houtkade gaan we via Papekop weer richting Oudewater, onderweg komen we langs een kaasboerderij.
Hoogstamfruitbomen dijk


Boerenkaas
Tiendweg


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Rondwandelingen Groenehartpad

Veel mensen dromen ervan om ooit een lange pelgrimstocht te maken. Om dat te kunnen doen is wel wat training nodig. Het begint met een rondw...