dinsdag 18 februari 2020

GroeneHartje Boterhuispolder

Afstand: 9,8 km
29 % onverhard wandelen
Start & eindpunt: Bushalte Leyhof
Arriva Stadsbus 6, 19 minuten van Leiden CS

Wij starten deze wandeling bij de Bushalte Leyhof, aan de oude spoorbaan Leiderdorp. Van hieruit lopen we via de woonwijk over een breed pad angs het water een stukje paralel aan de doorgaande weg. Verderop gaan wij onder de weg door en staan we direct in een natuurgebiedje in met vochtige weilanden en enkele plassen vol watervogels. Dit staat dus op de nominatie om te verdwijnen als de plannen doorgaan.


Natuurgebied Oude Spoorbaan

Via kronkelende wandelpaden komen we in de boterhuispolder. Deze polder heeft niet de kenmerkende rechthoekige kavelstructuur zoals die elders in het GroeneHart te zien is. De weilanden zijn klein en vele sloten hebben een kromme vorm. 
Midden in de polder stappen van het asfalt af en gaan een laarzenpad op. Dit graspad door de weilanden is in deze tijd van het jaar redelijk vochtig. In de zomer zullen hier veel vogels een plek vinden om te broeden. In die periode zijn de paden door de polder afgesloten.

foto: Lakenvelderboerderij Boterhuispolder
Aan het einde van het laarzenpad komen we uit bij de Lakenvelder-boerderij. Nu staan de koeien op stal. In de zomer moet dit een prachtig gezicht zijn als de dieren hier in het land lopen.

We lopen verder en komen op de dijk langs de Zijl. Dit riviertje vormt de verbinding tussen de Ouden Rijn en de Kagerplassen, die we in de verte al zien liggen. We volgen de Zijldijk terug richting het startpunt. 

Onderweg komen we langs de boterhuismolen, die dateert uit 1744. Deze molen zorgde er tot 1960 dat de Boterhuispolder met ruim 300 hectare droge had, nu word de molen slechts ingezet als hulpgemaal.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Rondwandelingen Groenehartpad

Veel mensen dromen ervan om ooit een lange pelgrimstocht te maken. Om dat te kunnen doen is wel wat training nodig. Het begint met een rondw...